ДЕСТИЛАЦИЯ НА РОЗОВО МАСЛО
Розовите храсти са вискоко плодородни растения. Те продължават да цъфтят и да раждат розови пъпки в продължение на няколко седмици, което изисква ежедневно бране. Брането на рози е много труден и трудоемък процес, извършван само на ръка. Също така, времето е от съществено значение, защото за да получите най-високо качество розово масло, полетата трябва да бъдат обрани преди слънцето да изгрее прекалено ярко и да изпари скъпоценното цветно масло.
След като работниците приключат с брането на розите за деня, свежите цветове се отвеждат до дестилерията, където процесът на дестилация се извършва незабавно. Розовите цветове се поставят в специален дестилационен резервоар. После поток от пара с ниско налягане се отделя през пресните цветове, за да се освободи етеричното масло в парата. След това ароматната пара се кондензира чрез охлаждане в серпентина. Третият етап от процеса е разделянето, където етеричното масло се отделя от водата поради разликата в плътността.
Розите са много деликатни цветя и е много трудно, но много важно да се запазят всичките им ценни терапевтични свойства. Подобреният процес на дестилация при Алтея е сложен и скъп за извършване, но осигурява по-високо качество розово масло.