Прескочи към съдържанието

Количка

Вашата количка е празна

Загалвие: КОКОСОВО МАСЛО

КОКОСОВО МАСЛО

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло, предлагано от Алтея Органикс, е 100% чисто нерафинирано сертифицирано органично растително масло. Кокосовото масло, което може да закупите от нашия онлайн магазин, е получено чрез метода на студеното пресоване.

Кокосовото масло се получава от кокосово мляко, екстрактирано от сърцевината на кокосовия орех (Cocos Nucifera). Маслото е със снежно бял цвят, с твърда консистенция при стайна температура (до 25C ) и с много приятен, познат на повечето от нас, кокосов аромат.

Какво означава сертифицирано органично кокосово масло? Био растителни масла от кокосово масло - Алтея органикс

Какво означава сертифицирано органично кокосово масло ?

Органичното кокосово масло е екстрактирано от плодовете на кокосови палми, които са отглеждани по стандартите на биологично земеделие ( тоест без употребата на синтетични торове и/или пестициди). Продуктът „Био кокосово масло“, предлаган от Алтея Органикс, е сертифициран за органичност по USDA стандарта, който е един от най-стриктните в света.

Какво означава сертифицирано органично кокосово масло? Био растителни масла от кокосово масло - Алтея органикс

Каква е разликата между рафинираното кокосово масло и нерафинираното кокосово масло?

Рафинираното кокосово масло не притежава специфичния кокосов вкус и аромат. То се произвежда от изсушената кокосова маса, известна като „копра“, а не от пресни кокосови плодове. Рафинираното кокосово масло обикновено преминава през различни нива на химическа обработка, включително избелване и дезодориране.

Нерафинираното кокосово масло, известно още като „virgin” или “extra virgin” има млечно бял цвят и притежава лек кокосов вкус и аромат, чиито интензитет може да варира при различните марки/производители. Нерафинираното кокосово масло не е преминало през никаква химическа обработка, благодарение на което в него се запазват повече от естествено присъстващите в състава на кокоса полезни елементи.

Каква е разликата между рафинираното кокосово масло и нерафинираното кокосово масло

 

Защо кокосовото масло понякога е течно, а друг път – твърдо? Защо в него понякога са видими кристални бучици?

Това са естествени характеристики на кокосовото масло. То започва да се топи при температура от около 25 С, така че при нормална стайна температура то е в твърдо състояние. Ако поставите съда с кокосово масло в друг съд с топла вода или близо до източник на топлина, то бързо ще се разтопи. Това преминаване на кокосовото масло от твърдо в течно състояние и обратно не променя качеството му по никакъв начин.

В частично разтопено кокосово масло е възможно да забележите малки бучици. Тези бучици дефакто са естествената кристална структура на наситените мазнини, когато са в среда с температура близка до температурата на топене ( около 25 С ). Температурата на топене на кокосовото масло може да варира в зависимост от наличието на примеси в него. Чистото органично кокосово масло е възможно да остане течно дори и при малко по-ниски температури поради минималното наличие на примеси.

Защо кокосовото масло понякога е течно, а друг път – твърдо? Защо в него понякога са видими кристални бучици?

 

Ползи и възможна употреба на кокосовото масло

За косата

 1. Кокосово масло за подхранване на косата

Неслучайно редица продукти за грижа за косата биват рекламирани като съдържащи кокосово масло, но проблемът е, че количеството му в много от тях е минимално. Освен това конвенционалните продукти имат в състава си химикали, които могат дори да навредят на косата. 

Чистото кокосово масло съдържа полезни мазнини и минерали, които са жизненоважни, за да имате красива коса. Идея е да го ползвате директно върху косата. Вземете малко количество кокосово масло с върха на пръстите си и го нанесете на суха коса, най-вече върху крайщата ѝ.

Кокосовото масло действа чудесно и като маска за коса. Може да нанесете по-голямо количество върху цялата коса и да престоите така за няколко часа или за цялата нощ, след което да я измиете. Тази процедура ще даде нов живот на косата ви.

 1. Кокосово масло за подпомагане растежа на косата

Кокосовото масло може да подпомогне възстановяването на тънката и увредена коса, като същевременно подхрани и почисти скалпа. Това от своя страна ще ви  позволи да се сдобиете с дълга, жива и красива грива.     

Известни са проучвания, че при употреба на био масло кокос с цел подхранване и поддържане на косата, се редуцира загубата на протеини в косъма.

 1. Кокосовото масло като помощ в борбата с пърхота

Кокосовото масло хидратира сухата сърбяща кожа, а междувременно, благодарение на своите антимикробни свойства, се счита, че съдейства успешно в борбата с бактерии и гъбички върху скалпа, които са обичайните причинители на пърхота.          

ползи и възможна употреба на кокосовото масло за косата

 

За кожата

 1. Като съставка в масло/лосион за тяло

Кокосовото масло има свойството да задържа влагата в кожата. Това до голяма степен се дължи на наситените мазнини, съдържащи се в него. Те създават филм върху кожата, който предотвратява загубата на влага през кожните пори. Ето защо кокосовото масло може да бъде успешна добавка в домашен или закупен лосион за тяло.                                                                  

 1. Като основен елемент в домашен ексфолиант за тяло

Смесете кокосово масло с кокосова захар – така ще получите домашен естествен ексфолиант, чрез който ще отстраните мъртвите клетки от кожата, като едновременно с това я хидратирате.         

 1. Като балсам за много суха кожа

Вземете малко количество кокосово масло и го нанесете върху сухи участъци от кожата като пети, лакти, колена. То ще се разтопи от естествената топлина на тялото. Изчакайте да се абсорбира напълно.

Ако кожата на ръцете ви е много изсушена, можете да нанесете кокосово масло върху тях, след което да сложите ръкавици, докато продуктът се абсорбира напълно. Тази процедура ще направи кожата ви мека и еластична отново.

 1. За третиране на херпеси

Кокосовото масло съдържа три важни мастни киселини – капронова, каприлова и лауринова, които притежават дезинфекционни и антимикробни свойства. Сочи се, че благодарение на тях кокосовото масло може да ускори заздравяването на херпесите, да облекчи болката и да намали риска от оставането на белег или обезцветяване.           

 1. Като масло за кутикули

Втриването на кокосово масло в кутикулите на ноктите ще съдейства за тяхното омекотяване и по-лесна последваща обработка, а и едновременно с това ще държи микробите далеч, благодарение на антимикробните си свойства.    

 1. При стрии

              Има проучвания, които сочат, че органичното нерафинирано кокосово масло има положително въздействие върху здравето на кожата. Според същите кокосовото масло може да стимулира производството на колаген в тъканите, чрез което от своя страна би довело до намаляване видимостта на стриите. Употребата му също така може да предотврати появата на нови стрии.

 1. За облекчение на кожата след слънчево изгаряне

Има твърдения, че кокосовото масло може да помогне за облекчаване на чувството за сухота, болка и сърбеж при слънчево изгаряне. Съветът е преди това кожата да се охлади с хладен компрес или хладен душ и след няколко часа да се нанесе кокосовото масло.

ползи и възможна употреба на кокосовото масло върху кожата

 

За домакинството

 1. За премахване на етикети и лепилото от тях

Измийте буркана с веро и топла вода , подсушете го, след което натъркайте етикета с кокосово масло. Ще видите колко лесно ще отстраните излишното!

 1. За полиране на мебели

За постигане на блясък на дървените мебели може да ползвате кокосово масло и памучен парцал. А ако комбинирате кокосово масло с оцет и лимонов сок, ще увеличите почистващите му свойства допълнително.

 1. За почистване на кранчета и душове

Био алтернатива на химическите препарати за почистване в банята и кухнята е смес от кокосово масло и сода бикарбонат.

 1. За почистване на следи от цветни моливи по стената

Ако децата са се развихрили с рисунките по стените у вас, кокосовото масло може да се окаже добро решение на проблема с почистването след малките творци.

 1. За почистване и поддръжка на естествена кожа

Кокосовото масло ще даде на артикулите ви от естесвена кожа ( било то портмоне или диван) обновен, по-лъскав и красив вид.

 1. За поддръжка на дървени съдове и прибори

Почистете дървената дъска за рязане с оцет и лимонов сок, след което я намажете с тънък слой кокосово масло, което ще удължи живота й.

 1. За премахване на дъвка

Кокосовото масло може успешно да ви съдейства при премахването на дъвка, попаднала върху килима или пък в косата.

ползи и възможна употреба на кокосовото масло в домакинството

 

За други цели

Като основа за репелент

Има множество твърдения, че кокосовото масло в комбинация с няколко капки етерично масло ( лимонова трева, лавандула, мента, босилек, канела и др. ) е прекрасна безопасна алтернатива на химичните и често вредни конвенционални репеленти.

За освежаване на дъха

Благодарение на антибактерицидните си свойства, кокосовото масло се слави с освежаващото си дъха действие, тъй като може да се справи доста успешно с лошите бактерии в устната кухина.

В грижата за домашните любимци

Кокосовото масло може да намери успешно приложение и в грижата за домашните кучета и котки. Кокосовото масло може да се използва за животинки, страдащи от суха и сърбяща кожа, като се нанася директно върху проблемните зони и също чрез вътрешен прием.

На домашните котки може да давате по малко зрънце кокосово масло, за да съдействате за по-лесното преминаване през стомашно-чревния тракт на топките козина, събрани по време на личната им хигиена. Трябва да се внимава с количествата, защото кокосовото масло също така има лаксативни свойства.

 Ползи и възможна употреба на кокосовото масло за домашни любимци

 

В кулинарията

Съществуват много дискусии относно употребата на кокосовото масло за кулинарни цели, както и за неговата полезност за човешкото здраве, но в крайна сметка повече са доказателствата в полза на кокосовото масло, отколкото в негов ущърб.

Като добавка в кафето

През последните години за доста хора в тенденция се превърна да добавят в кафето си краве масло или кокосово масло вместо захар и/или мляко. Мнозина от тях твърдят, че вкусът му е учудващо приятен.

За приготвяне на сладкиши и десерти

В повечето рецепти за здравословни десерти ще откриете инструкции за използване на кокосово масло вместо слънчогледово например. А вегетарианците заменят успешно кравето масло с кокосово масло.

За приготвяне на основни ястия

За тези, за които кокосовият аромат не е проблем, кокосовото масло успешно заменя други мазнини при приготвянето на различни основни ястия. Нерафинираното кокосово масло има по-висока точка на горене спрямо някои други нерафинирани мазнини ( например зехтин и слънчогледово олио), благодарение на което то не изгаря при термична обработка ( до определни градуси) и запазва полезните си качества.

 ползи и възможна употреба на кокосовото масло в кулинарията

В заключение бихме казали, че със сигурност си струва да изпробвате действието на кокосовото масло, като изберете едно или повече от предложените употреби. Имайте предвид, че що се отнася до използването на кокосовото масло за лична употреба – външна или вътрешна, със сигурност е добре да се заложи на нерафинирано органично масло с доказан произход и качества.

 

Оставете коментар

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.

ВИЖ ОЩЕ

КАКАОВО МАСЛО
Растителни масла

КАКАОВО МАСЛО

Какаовото масло, предлагано от Алтея Органикс, е 100% чисто сертифицирано органично растително масло. Какаовото масло, което може да закупите от нашия онлайн магазин, е получено чрез метода на студ...

Прочети повече
БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА
Козметика

БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА

След баня бебешката кожа се нуждае от хидратация. В страницата ни с бебешка козметика Ви предлагаме лосион за нормалната бебешка кожа и масажно олио за по-суха кожа. Зачервена, възпалена или изсуше...

Прочети повече